Gnu

Laukinių gnu mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Bovidae
Gentis
Konochetai
Mokslinis vardas
Connochaetes Taurinus

Gnučių apsaugos būklė:

Nyksta

Gnu vieta:

Afrika

Gnu gnu faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, lapai, ūgliai
Buveinė
Žolinės lygumos ir krūmais padengta savana
Plėšrūnai
Liūtas, gepardas, krokodilas
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Kiekvienais metais gali nuvažiuoti daugiau nei 1 000 mylių!

Gnu gnu fizines charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
38 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
15–20 metų
Svoris
120–250 kg (265–550 svarų)

Gnuas yra antilopės versija. Nesvarbu, ar jie vyrai, ar moterys, jie turi ragus. Nors jie yra teritoriniai, jie taip pat žinomi kaip žaismingi, energingi ir aktyvūs. Iš visų Afrikos antilopių gnu populiacija išaugo nuo 250 000 gyvų 1960 m. Ir 1,5 mln. Nuo 2020 m.



Gnu gnu svarbiausi faktai

  • Gnu gali bėgioti net 50 km / h
  • Dvi pagrindinės rūšys yra mėlyni gnu ir juoda gnu
  • Kasmet migruoja du milijonai gnu
  • gnu porininkas grupėmis po 150

Gnu gnu mokslinis pavadinimas

Nors įprastas šio gyvūno pavadinimas yra mėlynas gnu, jo mokslinis pavadinimas yra Connochaetes taurinus. Jis taip pat vadinamas gnu (tariamas „g-new“). Gyvūnų, kuriems ji priklauso, klasė yra Žinduoliai, o šeima vadinama Bovidae. Jo porūšis yra Alcelaphinae. Nors yra penki šio gyvūno porūšiai, vis dar egzistuoja tik dvi jo rūšys. Porūšiai yra albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi ir tauinus. Dažniausias šio gyvūno tipas yra mėlynasis gnu, kuris yra susijęs su juoduoju gnu.

Afrikos šalyse gyvūnui, žinomam kaip gnu, buvo suteiktas gnu slapyvardis. Anglų kalba tai reiškia laukinį žvėrį. Anglijoje 1823 m. Gamtininkas, vardu Williamas Johnas Burchellas, pirmasis pasaulyje pateikė aprašymą „Blue Wildebeest“. Gnučių mokslinis pavadinimas buvo suformuotas naudojant du graikiškus žodžius, kurie padeda apibūdinti fizinę gyvūno išvaizdą.



Gnu pasirodymas ir elgesys

Gnuonkojis nėra tinkamai proporcingas. Gyvūno priekis yra sunkus, tačiau jo užpakalinė ir kojos yra liesos. Gnučių galva yra stačiakampio formos ir platūs pečiai. Jo didelis snukis atitinka priekinio ketvirčio plotį, įskaitant didelius raumenis.

Ne kiekvienas gnu yra tos pačios spalvos. Kai kurie turi šviesiai pilką teptuką, o kiti yra arčiau mėlynos pilkos spalvos. Tamsiausi gnučiai yra pilkai rudos spalvos. Ant jų pečių yra tamsiai rudos juostelės, kertančios kūną vertikaliai. Gnučiai turi juodą, storą ir ilgą karį. Ant kaklo jie turi ilgą barzdą, kuri gali būti tamsi arba blyški.

Gnuose taip pat yra ragai, kurie susisuka nuo galvos. Gnu gnu patinas turi ragus, kurie yra dvigubai didesni nei gnu pateles. Gnučių patinams ragai yra 33 colių (pusė vidutinio šaldytuvo aukščio), o patelės ragai yra nuo 12 iki 16 colių (arba 30 kartų ilgesni už aspirino piliules). Jų ragų pagrindas senstant bus grubesnis.

Mėlynoji gnu paprastai užauga iki 4 1/2 pėdų aukščio arba 3 1/2 karto aukštesnė už boulingo kaištį. Jie taip pat gali sverti net 600 svarų arba maždaug pusę baltojo lokio svorio. Keliaudami migracijos tikslais, jie keliauja mažiausiai 1000 bandų.

Jų buveinė yra ta, kad gnu laisvai klajoja gyvendami šalia vienas kito. Jie labai saugo savo teritoriją. Neįprasta, kad 270 iš jų gyvena vieno kvadratinio kilometro ploto teritorijose.

Kartais bandos liks jų teritorijoje, o kitos nuolat judės. Tačiau kiekvienas gnu gula naktį arba kai karšta oro temperatūra. Dienos laikas, kuriuo jie yra aktyviausi, būna visą rytą ir iki ankstyvos popietės.

Maždaug 50% gnu gyvenimo praleidžiama ilsintis. 33% jų gyvenimo yra skirta ganymui, o 12% jos praleidžiama bendraujant su kitais gnu.

Gnučių ganymas maistui

Gnu gandai

Gnučiai gyvena namuose pamiškėse ir žolinėse lygumose. Jie dažniausiai gyvena įvairiose Rytų Afrikos vietose. Tai apima Keniją ir Serengeti, Tazmaniją. Pietų Afrikos dalyje laukiniai gyvūnai gyvena netoli Pietų Afrikos oranžinės upės. Šis gyvūnas nori gyventi Acacia savanose. Žolė greitai auga dėl dirvožemio drėgmės ir puikiai tinka norint rasti daug žolių, kurias galima valgyti ganantis.

Nors gnučiai paprastai gyvena vienas su kitu, yra žinoma, kad jie laikinai gyvena ir su lygumose sutinkamais zebrais. Taip yra todėl, kad zebrai suės viršutinį žolės sluoksnį, kad gnu galėtų patekti į tai, kas yra po žeme.



Gnu dieta

Dėl dietos gnu visada keliauja. Jie nuolat ieško vandens (kurį geria du kartus per dieną) ir žolės. Kai oras sausas, jie ganosi ant šviežios žolės, o prieš prasidedant lietingam sezonui, keliauja atgal namo. Lietaus sezono pabaigoje jie grįžta į tą vietovę ir vėl ganosi. Kadangi gnučiai turi plačią burną, jie sugeba labai greitai suvalgyti daug žolės. Kai žolė laisvai neauga, jie ieško krūmų ir medžių, kuriuos būtų galima valgyti.

Gnu grobuonys ir grasinimai

Gnučiai yra labiausiai pažeidžiami didesnių mėsėdžių, įskaitant:

  • Afrikos laukiniai šunys
  • Liūtai
  • Hienos
  • Leopardai

Kuo didesnis gnu yra labiau pažeidžiamas jo grobis. Norėdami apsisaugoti, susiburs grupė gnu, kurie ims daužyti žemę. Jie taip pat garsiai skambino, norėdami įsitikinti, kad banda žino, kad jiems gresia pavojus.

Dar kažkas, kas kelia grėsmę gnu, yra jų buveinės fragmentacija. Taip nutinka, jei žolė, ant kurios jie ganosi, staiga užtveriama tvora. Kai žemės ūkis ir civilizacija toliau plečiasi, o vandens šaltiniai toliau mažėja tam tikrose vietovėse, pasaulio gnu gyvybei kyla vis didesnė rizika. Kaip vieną pavyzdį, Malavyje nebegyvena ir gnu. Laimei, Namibijoje jų populiacija auga.

Nepaisant kai kurių iš šių iššūkių, jiems nėra pakankamai pavoju, kad būtų galima laikyti nykstančiais. Nors pastaraisiais metais „Serengeti“ gnučių daugėja, jie pamažu nyksta iš kitų pasaulio vietų. Iš dalies taip yra todėl, kad jie konkuruoja su gyvuliais dėl savo būtiniausių dalykų. Gnuzai yra žinomi dėl sunaikintų pasėlių. Todėl ūkininkai dažnai juos nužudys ir pastatys tvoras, kad daugiau nepatektų. Vienintelis būdas, kaip gnu pavyks išvengti neišnykimo, yra išsaugojimo pastangos.



Reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kai gnu patinui yra treji ar ketveri metai, jie yra pasirengę poruotis su moterimis. Norėdami pritraukti patelę, jie išskiria ir išstumia išmatas į savo teritoriją. Jei patinas bandys patekti į jų teritoriją, gnu už tai kovos. Jei patelė pateks, jis bandys poruotis su ja. Gnu moterys yra nėščios 8 1/2 mėnesio prieš gimdymą. Poravimosi sezonas yra suplanuotas taip, kad gnu vaikai gimtų lietingais vasario ir kovo mėnesiais. 80% visų nėščių gnučių gimdo savo kūdikius per dvi ar tris savaites, tuo pačiu metu, kad jiems būtų daug žolių. Nors panašūs gyvūnai gimdo vieni, gnu gali atsivesti su savo banda. Kūdikių gnučiai vadinami veršeliais.

Gimus kūdikiui gnu, reikia tik kelių minučių, kol jie gali atsistoti ir bėgti. Jie būna šalia savo motinų, kad išvengtų tokių gyvūnų kaip hienos, liūtai, gepardai ir net laukiniai šunys. Pirmus šešis gyvenimo mėnesius gnu mažylis pieną gauna iš motinos. Sulaukę 10 dienų jie gali pradėti valgyti žolę. Kai tik laukinių gnu patinui sukanka vieneri metai, jie gali patys išeiti. Tada jie suranda kitus gnu, su kuriais sudarytų grupę.

Mėlynos veislės gnu atveju patinai pasiruošę veistis sulaukę dvejų metų amžiaus. Dauguma mėlynųjų gnučių patelių gali pradėti veisti sulaukusios 16 mėnesių, kai jos buvo tinkamai maitinamos per jauną gyvenimą.

Kadangi jie valgo ką tik užaugusią žolę, poravimosi sėkmė yra maždaug 95%. Įrodyta, kad mėnulio ciklas taip pat turi įtakos jų veisimosi ciklui. Naktimis su pilnatimi patinų testosterono lygis yra labai aukštas. Tai reiškia, kad jų poravimosi kvietimas yra daug stipresnis nei būtų kitaip. Kadangi vyrai yra labiau motyvuoti veisti, moterys tampa vienodomis.

Vidutinė gnučių patelių ir patinų gyvenimo trukmė reiškia, kad jie išgyventų 20 metų. Seniausias visų gnučių rekordinis amžius yra 40 metų.

Gyventojai

Kiekvienais metais nuo vasario iki kovo gimsta net 500 000 gnu. Būtent tada natūralioje buveinėje prasideda lietingasis sezonas.

2018 m. Afrikos gnu populiacija buvo maždaug 1 550 000. Jie nuolat gimsta Serengeti nacionaliniame parke, esančiame Tanzanijoje. Dėl didėjančio gnu skaičiaus Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga turi ir mėlynojo, ir juodojo gnu statusą kaip Mažiausiai susirūpinimo (LC).

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Įdomios Straipsniai