Dodo

Dodo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Columbiformes
Šeima
Columbidae
Gentis
Raphus
Mokslinis vardas
Raphus Cucullatus

„Dodo Conservation Status“:

Išnyko

„Dodo“ vieta:

Vandenynas

Dodo faktai

Pagrindinis grobis
Tambalacoque vaisiai
Skiriamasis bruožas
Užkabintas snapas ir negali skristi
Buveinė
Atogrąžų miškas
Plėšrūnai
Žmonės, katės, šunys
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Pulkas
Mėgstamiausias maistas
Tambalacoque vaisiai
Tipas
Paukštis
Šūkis
Gimtoji Mauricijaus saloje!

Dodo fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Gyvenimo trukmė
10 - 30 metų
Svoris
20 kg (44 svarai)
Aukštis
1 m (3 pėdos)

Dodo buvo vidutinio dydžio neskraidantis paukštis, kuris buvo atrastas Mauricijaus saloje 1590-aisiais ir paskelbtas išnykęs mažiau nei po šimtmečio, 1681-aisiais. labiausiai susiję su mažesniais paukščiais, tokiais kaip balandžiai ir balandžiai.



Dodo gyveno atogrąžų miškuose mažoje Mauricijaus saloje, esančioje Indijos vandenyne. Kaip ir kaimyninė Madagaskaro sala, Mauricijus atsiskyrė nuo Afrikos žemyno, kai žemė pirmą kartą suskilo, todėl jos laukinė gamta buvo itin unikali, o dodo nėra išimtis.



Dodas turėjo didelį kūną, užsispyrusius sparnus, mažą, lenktą uodegą, trumpas kojas ir didelį snapą. Dodo plunksnos buvo pilkos, juodos ir baltos spalvos, o didelis išlenktas dodo snapas yra vienas iš jo išskirtiniausių bruožų.

Dodo yra didelio dydžio paukštis, kuris prisitaikė prie gyvenimo be didelių žemėje gyvenančių plėšrūnų, todėl dodo paukštis elgėsi gana neįprastai. Nepaisant sparnų, dodo negalėjo skristi, nes jie buvo per maži ir silpni, kad palaikytų suapvalintą dodo kūną. Taip pat buvo žinoma, kad dodas buvo bebaimis dėl įsibrovėlių Europoje, o tai galiausiai nulėmė šios rūšies nykimą.



Dodas valgė subrendusius vaisius, nukritusius ant žemės, valgydamas Tambalacoque medžio (kuris dažnai vadinamas dodo medžiu) vaisius. Šiam ilgai gyvenančiam medžiui dabar gresia išnykimas, nes jis priklausė nuo dodo savo reprodukcijai; jo sėkla gali sudygti (išdygti) tik perėjusi per dodo virškinimo sistemą (sėkla turi labai storą dangą).

Vietiniuose miškuose Mauricijaus saloje dodo neturėjo natūralių plėšrūnų, kol žmonės nusileido XVI amžiaus pabaigoje. Bet ne tik žmonės medžiojo šį draugišką ir paklusnų paukštį, o dodo kartu su lizdais sumedžiojo gyvūnai, kuriuos žmonės atsinešė, įskaitant šunis, kates ir beždžiones.

Dėl natūralių plėšrūnų trūkumo dodas išsivystė, kad lizdą sudarytų ant žemės, kur dodo patelė padėtų vieną kiaušinį. Apskaičiuota, kad dodo kiaušinio inkubacinis laikotarpis yra nuo 4 iki 6 savaičių, kai dodo jauniklį išsirita ir užaugina motina, kol jis tampa nepriklausomas.

Dodo tikriausiai klestėjo mažame, saugiame Mauricijaus prieglobstyje, kol jį perėmė Europos gyventojai, kurie medžiojo ir valgė dodo, išnaudodami natūraliai bebaimę gamtą. Į salą atvežti gyvūnai dažnai apiplėšė pažeidžiamus dodo lizdus, ​​o tai sukėlė visos rūšies išnykimą per kiek daugiau nei 80 metų žmonių sąlytį.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys D

Kaip pasakyti Dodo ...
Čekų„Mauricijský“ bepilotis orlaivis
DanųGirtas
Vokiečių kalbaDodo
AnglųDodo
IspanųDodo
Prancūzų kalbaRaphus cucullatus
KroatųDodo
ItalųDodo
Hebrajų kalbaDoo doo
OlandųDodo
VengrųDodo
JaponųDodo
AnglųDodo
lenkasDrontowate
PortugalųDodo
ŠvedųDront
TurkųDodo
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai