Kranas

Kranų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Gruiformes
Šeima
Gruidae
Mokslinis vardas
Gruidae

Kranų apsaugos būklė:

Netoli grasinta

Krano vieta:

Afrika
Azija
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Okeanija

Krano faktai

Pagrindinis grobis
Vabzdžiai. Žuvis, grūdai
Skiriamasis bruožas
Didelis kūno dydis ir ilgas snapas
Sparnų ilgis
1,8–2,4 m (71–95 colių)
Buveinė
Vidutinio klimato pelkės
Plėšrūnai
Lapė, Erelis, Laukiniai katinai
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Pulkas
Mėgstamiausias maistas
Vabzdžiai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
4
Šūkis
Daugelis yra kritiškai nykstančios rūšys!

Krano fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
  • Mėlyna
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
15 - 30 metų
Svoris
3,7 kg - 10 kg (8,2 svarai - 22 svarai)
Ilgis
1–1,4 m (40–55 colių)

'Kranai šoka, norėdami pritraukti porą!'



Gervės yra aukštų paukščių rūšių, turinčių ilgas kojas, kolekcija. Pasaulyje yra 15 skirtingų šių paukščių rūšių, dažniausiai turinčių rudą, baltą ar pilką spalvą. Skirtingos šių paukščių rūšys gyvena visuose žemynuose, išskyrus Pietų Ameriką ir Antarktidą, paprastai veisiasi šiaurėje ir žiemą skraido į pietus šiltu klimatu. Didžiausias Amerikos paukštis yra didysis kranas, stovintis penkias pėdas aukščio ir išskleidęs sparnus iki septynių pėdų. Jie yra žinomi kaip labai socialūs paukščiai, atliekantys įmantrius šokius, kad pritrauktų partnerius visą gyvenimą.



5 krano faktai

  • Šiandien pasaulyje yra 15 rūšių gervių
  • Paukščiai skrenda išskėstais kaklais ir kojomis
  • Šie paukščiai yra visavalgiai
  • Šie labai socialūs paukščiai gyvena pulkuose
  • Jų skrydis nukelia nuo žemės net 26 000 pėdų

Krano mokslinis pavadinimas

Penkiuose žemynuose gyvena penkiolika skirtingų šių paukščių rūšių. Visi šie nuostabūs paukščiai priklauso Aves klasei, gruiformes būriui, Gruoidea superšeimai ir Gruidae šeimai. Krano pavadinimas kilęs iš germanų, žodžiai „Kran“ vokiečių kalba ir „kraan“ olandų kalba. Tuo pačiu istorijoje, XVI amžiuje, pasaulis per vidurinę anglų kalbą vystėsi kaip kranas. Šis žodis reiškia „užsikimšti“. Dabar šis žodis taip pat vartojamas apibūdinti ką nors, kaip paukščio, ištiesiantį kaklą ar galūnes, kaip antai: „Jis apkabino kaklą“.

Šių virvelių ir jų šilto sezono buveinių porūšiai yra šie:

  • Šiaurės Azijos, Turkijos ir Kaukazo Eurazijos (Paprastoji) gervė
  • Šiaurės Amerikos, Kubos ir rytų Sibiro smėlio kranas
  • Demoiselle kranas šiaurės vakarų Afrikoje, Ukrainoje ir Rusijos pietuose, Vidurio ir Rytų Azijoje
  • Pietų Afrikos ir Namibijos mėlynoji gervė
  • Wattled kranas Etiopija, Pietų Afrika ir Pietų Afrika
  • Sibiro kranas vakarų Sibire ir šiaurės rytų Sibire
  • Kinijos šiaurės rytų ir pietryčių Rusijos kraninis kranas
  • Kanados, Viskonsino ir Floridos kranklys
  • Vakarinė ir rytinė Afrikos juoda karūnuota gervė
  • Pilkoji vainikinė gervė iš Afrikos pietų ir rytų
  • Sarus Crane iš Pakistano, šiaurės Indijoje, Nepale, Indokinijoje, Mianmare, šiaurės Australijoje
  • Brolga, Australijos kranas Australijos ir Naujosios Gvinėjos šiaurėje
  • Baltasis napinis kranas iš Mongolijos, šiaurės rytų Kinijoje, tolimajame Rusijos rytuose
  • Raudonais karūnais apipintas japonų kranas iš šiaurės rytų Kinijos, pietryčių Rusijos ir Japonijos
  • Juodakaklis kranas šiaurės Indijoje, vakarinėje Kinijoje ir centrinėje Kinijoje

Krano išvaizda ir elgesys

Šie paukščiai yra aukščiausi pasaulyje skraidantys paukščiai, kurių dydis yra nuo 35 iki 69 colių ilgio. Demoiselle - mažiausia, o Sarus Crane - ilgiausia. Tačiau sunkiausias yra raudonosios karūnos japoninis kranas, sveriantis iki 26 svarų, prieš žiemą skrendant į pietus ar vasarą į šiaurę. Visi paukščiai turi ilgas kojas, ilgus kaklus, didelius sparnus ir supaprastintą kūną. Jie skiriasi sparnų ilgiu, jų sparnai yra suapvalinti. Patinai ir patelės atrodo vienodai, tačiau patinai kiek didesni.

Plunksnos ir ženklai skiriasi priklausomai nuo jų buveinės. Atvirų pelkių paukščių spalva dažniausiai būna daugiau baltųjų nei miškų ar mažų pelkių rūšių. Miške ar mažose pelkių buveinėse gyvenantiems paukščiams būdinga daugiau pilkumo. Baltieji paukščiai paprastai auga ir didesni. Mažesni miško paukščiai, turintys tamsesnę spalvą, gali geriau įsilieti į savo aplinką perėdami lizdus. Iš šių miško gyventojų Sandhill - ir paprastosios gervės dengia purvo plunksnas, kad geriau pasislėptų nuo plėšrūnų.

Visų šių paukščių tipų, išskyrus „Blue“ ir „Demoiselle“ gerves, veidai yra pliki. Jie naudoja šią odą bendraudami su kitais paukščiais, plečiant ir atpalaiduojant raumenis. Ši veikla keičia ir jų veido spalvą. Mėlynosios, klijuotos ir „Demoiselle“ gervės gali judinti plunksnas ant galvos, kad taip pat praneštų apie savo pulką.

Šie paukščiai turi specialių gerklės ypatybių, kurios taip pat padeda bendrauti. Kai kurių vamzdžiai yra trumpesni, kurie tik švelniai spaudžia kaulą krūtinėje. Kiti turi ilgesnį vamzdį, kuris giliai spaudžiamas į krūtinės kaulą. Dar kitų rūšių gervės sulydė vėjo vamzdžio ir krūtinės kaulus, kurie suteikia daugiau galios jų skambučiams. Šioje paskutinėje grupėje skambučiai gali vykti net iki kelių mylių.

Šie paukščių skambučiai apima didelį žodyną. Jie pradeda mokytis šių specialių skambučių, kurie veikia kaip žmonių kalba nuo pat jų išsiritimo. Pirmieji jų skambučiai prašo maisto iš tėvų ir rodo, kad jie patenkinti ar jiems reikia tėvų dėmesio. Jie netrukus sužino aliarmo skambučius ir skambučius, kad ketina paleisti į skrydį. Jie vienas kitą atpažįsta iš savo skambučių ir netgi kuria duetus.

Veisimosi sezono metu šie paukščiai tampa labai teritoriniai ir visą laiką būna savo teritorijoje. Ne veisimosi laikotarpiu daugelis šių paukščių rūšių sudaro didelius pulkus, bendrauja, bendrauja tarpusavyje ir maitinasi kartu. Paukščiai, kurie valgo daugiausia augalus, maitinasi pulkais, tačiau mėsą valgantys paukščiai minta šeimos grupėmis ir vėl jungiasi prie pulko poilsiui ar kelionėms. Šiems paukščiams svarbu laikytis grupių, kad jie būtų saugūs ilsėdamiesi, apsaugotų savo jauniklius ir bendrautų.



Kranai Ueno zoologijos sode, Taito-ku, Tokijas, Japonija
Kranai Ueno zoologijos sode, Taito-ku, Tokijas, Japonija

Krano buveinė

Šie paukščiai gyvena visuose žemynuose, išskyrus Pietų Ameriką ir Antarktidą. Daugiausia šių paukščių, gyvenančių viename regione, įvairovė yra Afrika ir Rytų Azija. Afrikoje piko metu yra aštuonios rūšys, o Rytų Azijoje - šešios. Platesnėje gervių šeimoje yra 15 skirtingų rūšių, kiekviena rūšis turi savo pageidaujamą buveinę.

Daugumai jų išgyvenimui reikalingos pelkės, taip pat plačios, atviros teritorijos. Dauguma taip pat peri pelkių seklumose, o kai kurie jose peri, bet jauniklius perneša į žolėtas dienas maitinti. Pelkėse nekimba tik dviejų tipų afrikietiški karūnuoti kranai. Užtat jie rausiasi medžiuose.

Ne visi šie paukščiai migruoja keičiantis metų laikams. Kai kurie yra sėslūs, o tai reiškia, kad jie visus metus būna viename regione. Iš tų, kurie žiemai skraido į šiltesnį orą, daugelis dauginasi tūkstančių mylių į savo veisimosi buveines.

Kranų dieta

Šie paukščiai yra visavalgiai. Jie gali valgyti ir gyvūnus, ir augalus. Tinkamiausias sausumos maistas yra sėklos, riešutai, gilės, lapai, uogos ir vaisiai. Jie taip pat valgo vabzdžius, paukščius, mažus roplius, mažus žinduolius, sraiges ir kirminus. Gyvendami pelkėse jie minta šaknimis, gumbais, šakniastiebiais, sraigėmis, varlėmis ir mažomis žuvimis. Jų mityba yra labai pritaikoma atsižvelgiant į jų vietą, metų laiką ir maisto prieinamumą. Tačiau paukščiai, turintys trumpesnį snapą, mėgsta sausą kalnų maistą, o tie, kurių sąskaitos ilgesnės, - pelkių maistą.

Pelkėse besimaitinantys paukščiai kasa gumbus ir šakniastiebius. Tai reikalauja, kad jie ilgą laiką liktų vienoje vietoje, kai jie kasa ir plečia skylę ieškodami šių maisto produktų. Jie taip pat nuleidžia galvas ir labai lėtai juda į priekį, kupiūromis tikrindami vabzdžius ir mažus gyvūnus.

Siekdamos sumažinti konkurenciją, dvi šalia viena kitos gyvenančios rūšys priima savo buveines. Tai neleidžia per daug maitinti turimais maisto produktais ir užtikrina galimybę visiems maitintis. Pavyzdžiui, Kinijoje Sibiro kranai maitinasi sekliame vandenyje ir purvynuose, o jų kaimyniniai „Baltojo Napedo“ kranai - pelkių pakraščiuose. Tuo pačiu metu gaubtiniai kranai tame pačiame rajone minta pievomis ir žemės ūkio laukais, dalijasi laukus su paprastais Eurazijos kranais.

Kranų plėšrūnai ir grėsmės

Kadangi suaugę paukščiai yra tokie dideli, nedaugelis plėšrūnų meta iššūkį jiems natūraliose buveinėse. Tačiau kai kurie plėšrūnai egzistuoja ir apima kitus didelius plėšrius paukščius, tokius kaip pelėdos ir ereliai . Jie taip pat apima lapės ir laukinės katės. Jaunikliai yra labai pažeidžiami šių antžeminių plėšrūnų.

Žmonės perima jų buveinę ir kelia grėsmę šiems paukščiams dėl urbanizacijos. Tai daro įtaką gyventojų skaičiui, kai kranai išstumiami iš jų veisimosi, rujojimo, perėjimo ir maitinimo vietų.



Kranų dauginimas, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Šie paukščiai yra monogamiški. Tai reiškia, kad jie turi draugą visą gyvenimą. Šį porą jie paprastai randa per antrus ar trečius gyvenimo metus. Bet jie sėkmingai nesiveisia kelerius metus. Norėdami pritraukti porą, jauni paukščiai atlieka poravimosi šokį. Jie ploja sparnais, lenkiasi, šokinėja ir mėtosi mažomis lazdelėmis ar augalais.

Per pirmuosius bandymus veistis jie dažnai nepasiseka. Kartais šis nesėkmės laikotarpis sukelia paukščių „skyrybas“ ieškant naujų partnerių. Kol jie sėkmingai veisiasi, vyras ir moteris liks kartu visą gyvenimą.

Mokslininkai tyrė Sandhill kranus Floridoje. Iš šių 22 porų septynios poros išbuvo 11 metų. Iš 15, kurie neliko kartu, šiek tiek daugiau nei pusė santykių nutrūko dėl vieno paukščio mirties. Apie 18 procentų paukščių išsiskyrė ir mokslininkai negalėjo susekti 29 procentų porų.

Šie paukščiai peri pagal savo rūšies veisimosi sezoną. Sezonas priklauso nuo vietinio klimato ir sąlygų. Migruojantys paukščiai veisiasi iškart po vasaros pabaigos iki vasaros pradžios. Atogrąžų jie dažniausiai nori daugintis drėgnuoju ar musoniniu metų laiku.

Kiaušiniai išsirita maždaug po mėnesio po padėjimo. Jaunikliams išsiritus, tėvai juos maitina tol, kol kūdikiai gali išskristi iš lizdo. Paprastai tai būna po dviejų mėnesių. Jauni paukščiai gali daugintis nuo trejų iki penkerių metų amžiaus.

Laukiniai paukščiai paprastai gyvena 20–30 metų. Nelaisvėje Sibiro kranas gyveno 83 metus.

Kranų populiacija

Kadangi yra labai daug šių paukščių rūšių, populiacija labai skiriasi. Išsaugojimo būklė priklauso ir nuo atskirų rūšių.

Pagal Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenis, žemiau pateikiama kiekvieno iš 15 rūšių kranų apsaugos būklė šiandien pasaulyje.

  • Eurazijos (paprastoji) gervė turi 590 000–660 000 paukščių ir yra priskiriama negresiantiems paukščiams.
  • Sandhill Crane gyvena nuo 670 000 iki 830 000 paukščių ir yra priskirtas prie negresiančių.
  • Demoiselle krane gyvena 200 000–240 000 paukščių ir jis priskiriamas negresiančioms.
  • „Blue Crane“ gyvena nuo 25 iki 30 000 paukščių ir yra įtrauktas į sąrašą grasino .
  • Wattled Crane gyvena nuo 6500 iki 8100 paukščių ir yra įtrauktas į sąrašą grasino .
  • Sibiro gervėje gyvena nuo 3500 iki 3800 paukščių ir ji yra įtraukta į sąrašą kritiškai nykstanti .
  • Gobtųjų kranų populiacija yra nuo 11 550 iki 11 650 paukščių ir jis įtrauktas į sąrašą grasino.
  • Kiauroji gervė gyvena nuo 300 iki 310 paukščių ir yra įtraukta į sąrašą nyksta .
  • Juodoji karūninė gervė turi 33 000–70 000 paukščių ir yra įtraukta į sąrašą grasino.
  • Pilkoji karūninė gervė gyvena nuo 32 000 iki 49 000 paukščių ir yra įtraukta į sąrašą nyksta .
  • „Sarus Crane“ gyvena nuo 24 300 iki 26 800 paukščių ir jis įtrauktas į sąrašą grasino .
  • Brolga, Australijos gervė, kurioje gyvena 35 000–100 000 paukščių, yra priskiriama negresiančioms.
  • Baltojoje napoje gervėje gyvena nuo 5500 iki 6500 paukščių ir ji yra įtraukta į sąrašą grasino .
  • Raudonosios karūnos japoniškoje gervėje gyvena nuo 2510 iki 2600 paukščių ir ji yra įtraukta į sąrašą nyksta .
  • Juodakaklė gervė turi 10 000–11 000 paukščių ir yra įtraukta į sąrašą grasino .
Peržiūrėti visus 59 gyvūnai, prasidedantys C

Įdomios Straipsniai