Vakarų žemumos gorila

Vakarų žemumos gorilos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hominidae
Gentis
Gorilla
Mokslinis vardas
Gorilla gorilla gorilla

Vakarų žemumos Gorilos apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

Vakarų žemumos gorila Vieta:

Afrika

Vakarų žemumos gorilos faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, vaisiai, gėlės
Buveinė
Atogrąžų miškai ir tankios džiunglės
Plėšrūnai
Žmogus, leopardas, krokodilas
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Vienas iš didžiųjų beždžionių!

Vakarų žemumos gorilos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
35 - 50 metų
Svoris
100 kg - 200 kg (220 svarai - 440 svarai)
Aukštis
1,4–1,7 m (4,7–5,5 pėdos)

'Vakarų žemumų gorila buvo pastebėta naudojant pagrindinius gamtoje esančius įrankius, siekiant efektyviau rinkti maistą'



Vakarų žemumos gorila yra protingas gyvūnas, kuris dalijasi 98% savo DNR žmonių . Nepaisant mūsų panašumų, tarp žmonių ir šių gorilų yra daug skirtumų. Vakarų žemumos gorilos mokslinis pavadinimas yra gorila gorilla gorilla, jos svoris siekia nuo 220 iki 400 svarų.



Vakarų žemumos gorila gyvena vidutiniškai 50 metų, tačiau turi didelį kūdikių mirtingumą. Patelės susilaukia palikuonių kas ketverius metus, o subręsta maždaug 10 metų. Tai reiškia, kad nors per gyvenimą jie gali susilaukti apie 10 palikuonių, tik du mūsų trys iš tų kūdikių sulaukia pilnametystės.

Kritiškai nykstanti Vakarų žemumos Gorilos populiacija kenčia nuo buveinių praradimo ir brakonieriavimo. Dėl imuninės sistemos skirtumų gorilos taip pat miršta nuo ligų, kurių žmonės negalėtų, ir yra dar jautresni ligoms, dėl kurių žmonės sunkiai serga.



Neįtikėtini Vakarų žemumos gorilos faktai!

  • Su gorilomis dalijamės maždaug 98% savo DNR. Nepaisant mūsų panašumų, net paprastas žmogaus peršalimas gali turėti žalingą poveikį goriloms; jie neturi reikiamo imuniteto, kad išvengtų ko nors tokio paprasto. Nuostabu, ką daro 2% skirtumas.
  • Vakarų žemumos goriloje yra mažiausios gorilų šeimos grupės, kuriose vidutiniškai yra 4–8 nariai. Kitų gorilų rūšių grupėje gali būti iki 50 narių.
  • Vakarų žemumos gorilos vaikšto keturiomis ir rankomis nešioja galvos ir torsų svorį.
  • Su Vakarų žemumos gorilomis moterys pradeda gimdyti būdamos 10 metų.
  • Vakarų žemumos gorila yra labai protinga ir netgi gali išmokti naudotis gestų kalba bendrauti su žmonėmis ir kitomis gorilomis.

Vakarų žemumos gorilos mokslinis pavadinimas

  • Gentis: gorila
  • Rūšis: Gorilla gorilla
  • Mokslinis pavadinimas: Gorilla gorilla gorilla

Žodžio gorilla etimologija kildinama iš žodžio „gorillai“, graikiško Hanno Periplo vertimo, parašyto punų kalba. Joje kalbama apie plaukų žmonių gentį. Graikų pasiskolintas punų kalbos žodis „Gorilla“, savo ruožtu, yra skolintas iš kalbos, kurios gimtoji šalis yra Vakarų Afrika. Gabono Mpongwe gorilą vadina „G’guyla“, o Iltis - „N’gil“.

Vakarų žemumos gorilos išvaizda

Palyginti su kitais gorilų porūšiais, Vakarų žemumos gorila yra mažesnė ir sveria mažiau. Jie sveria nuo 220 iki 440 svarų, panašiai kaip arklių veislė, vadinama „Exmoor“.

Vakarų žemumos gorilos aukštis svyruoja nuo 4,7 iki 5,5 pėdų, svyruoja nuo vaiko ūgio ar vidutinio suaugusio žmogaus žmogus ūgio. Kaip ir kiti didžiosios beždžionės, šios gorilos turi priešingus nykščius, todėl daug lengviau naudotis įrankiais ir kita veikla.

Jie turi platesnę kaukolę nei kitos gorilos, o jų antakių keteros yra ryškesnės. Taip pat kur kas lengviau atskirti pateles nuo vyrų Vakarų žemumos gorilose, nes moterys yra beveik perpus mažesnės už sidabrines nugaras.

Vakarų žemumos gorilos plaukai yra rudai pilkos spalvos, ant jų galvos yra šiek tiek raudonos arba kaštoninės spalvos. Su patinais Vakarų žemumos gorilomis jie turi balzganų plaukų pleistrą, besitęsiantį iki jų šlaunų, todėl šis vardas yra sidabrinis.

Vakarų žemumos gorila yra protingas gyvūnas, kuris dalijasi 98% savo DNR su žmonių, bet taip pat skiriasi nuo žmonių.
Silverbackas - suaugęs Vakarų žemumos gorilos patinas

Vakarų žemumos gorilos elgesys

Vakarų žemumos gorila yra visų pirma taikus gyvūnas, kuris nori vengti konfliktų. Tačiau dominuojantis vyras parodys agresijos požymius, kad apsaugotų grupę nuo pašalinių žmonių. Kai palikuonys subręsta, jie yra pasirengę palikti grupę, kurioje gimė, ir susirasti porą.

Tai atsitinka, kai patelė yra maždaug aštuonerių metų ir pasirenka lyderį, prie kurio nori prisijungti, atsižvelgdama į savo teritorijos diapazoną ir švino sidabrinio dydžio dydį. Kai vyrai subręsta, jie arba bando pakeisti sidabrinę kuprinę nustatytoje grupėje, arba praleidžia keletą metų savarankiškai, kol prie patino prisijungia kelios nesusijusios patelės.

Sidabrinis patinas turi veisimo teises visoms patelėms, tačiau jis taip pat leidžia poruotis ir su kitais patinais, kurie dar nėra pasiekę brandos. Kaip grupės vadovas, jis pasirenka, kiek laiko jie valgo, kada prabunda, kiek laiko eina miegoti, teritoriją, kurioje gyvena, ir rūpinasi bet kokiais grupės narių tarpusavio ginčais.

Šios gorilos niekada nepuola, nebent jos išprovokuojamos, tačiau patinai kovoja dėl patelių, o kai grupėje atsiras naujas lyderis, jie nužudys nesusijusius kūdikius. Kai yra agresorius ar varžovas, suaugęs vyriškis pliaukštelėdamas atsistos ant kojų, riaumos ir riks. Jei įsibrovėlis negauna pranešimo arba jo nepaiso, tai lems, kad patinas gali kelis kartus mesti galvą atgal ir tada keturiomis įkrauti įsibrovėlio link.

Vakarų žemumos gorilų buveinė

Gamtoje Vakarų žemumos Gorilla gyvena atogrąžų atogrąžų miškai vakarų Afrikos. Šių gyvūnų arealas apima Kamerūno, Gabono, Angolos, Centrinės Afrikos Respublikos, Kongo Demokratinės Respublikos ir Pusiaujo Gvinėjos šalis. Vakarų žemumos Gorilos teritorija apima daugiau nei 270 000 kvadratinių mylių.

Vakarų žemumos gorilos dieta

Vakarų žemumos gorila yra daugiausia žolėdis gyvūnas, kurio mityboje užregistruota daugiau nei 100 vaisių rūšių, taip pat ūgliai, lapai ir duobės. Kai per sausesnius mėnesius vaisių trūksta, jie taip pat valgo žievę, riešutus, minkštimą, laukinę vyšnią, šaknis, lapus, termitus, driežus ir audėjų skruzdėles. Visiškai suaugęs suaugęs vyras per dieną gali suvalgyti apie 40 svarų augmenijos, tai yra maždaug 10% jo kūno svorio. Žiūrint iš perspektyvos, 5 galonų vandens butelis, vidutinio dydžio mikrobangų krosnelė, 4 10 svarų bulvių maišai ir vidutiniškai 3 metų žmogaus vaikas sveria 40 svarų.

Vakarų žemumos gorilos plėšrūnai ir grėsmės

Kritiškai nykstančiai Vakarų žemumos gorilai gamtoje kyla keli pavojai, išskyrus leopardus ir krokodilus. Pagrindinės grėsmės goriloms kyla iš žmonių dėl buveinių praradimo, ligų ir brakonieriavimo formų.

Netekę buveinių, žmonės, kertantys medžius, tarp kurių gyvena gorilos. Žmonės medžius naudoja kasybai, žmonių gyvenviečių vystymui ir medienos ruošai. Savo ruožtu, dėl miško kirtimo brakonieriams yra lengva įvažiuoti į gorilos buveinę ir užmušti gorilą gaminant gurmanišką maistą kaip brangų delikatesą turtingiems vartotojams. Jie taip pat gamina pelenines iš gorilos rankų, o iš kitų kūno dalių taip pat gaminami niekučiai.

Gorilos yra pažeidžiamos ligų ir ligų, kurias žmonėms nėra sunku įveikti. Taip yra todėl, kad jie nesukūrė imuniteto, kurį turi žmonės. Dėl to peršalimas, kurį žmonės patiria bent kartą per metus, gali užmušti gorilą. Tai taip pat reiškia, kad lankytojai, kurie yra užkrečiamų ligų, tokių kaip koronavirusas , negali per daug priartėti prie gorilų, arba jie privalo dėvėti kaukę ir sterilias pirštines.

Vakarų žemumos gorilos reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Skirtingai nei kai kurie laukinės gamtos gyvūnai, Vakarų žemumos gorila greitai nepasiekia amžiaus, kai pradeda veistis. Patelės nesulaukia veisimo amžiaus, kol joms nėra 10 metų, o patinams - iki 15–20 metų. Šių gorilų gyvenimo trukmė yra 50 ir daugiau metų tiek laukinėje gamtoje, tiek nelaisvėje.

Vakarinės žemumos gorilos nėštumo laikotarpis yra panašus į žmogaus ir trunka devynis mėnesius. Patelės paprastai susilaukia vieno palikuonio, o dvyniai yra retenybė. Gimdamas kūdikis gorila sveria keturis kilogramus ir negali daug nuveikti, išskyrus prisirišimą prie motinos. Sulaukę keturių mėnesių amžiaus, jie pradeda važiuoti mamai ant nugaros iki trejų metų.

Kūdikių mirtingumas tarp Vakarų žemumos gorilos yra aukštas, tik du ar trys palikuonys išgyveno iki pilnametystės. Paprastai gorilos patelė gimdo maždaug kas 4 metus, pastoja maždaug tuo metu, kai ankstesnė atžala nebevažiuoja ant nugaros. Gyvendama 50 metų ir gimdydama kas ketverius metus, moteris per savo gyvenimą pagimdo maždaug 10 kūdikių, tik du ar trys išgyveno iki pilnametystės.

Vakarų žemumos gorilų populiacija

Vakarų žemumos gorilų buveinė mokslininkams apsunkina tiksliai nustatyti, kiek jų liko gamtoje. Tačiau mokslininkai mano, kad bendras gyventojų skaičius artimas 100 000 atskirų gorilų. Nors tai gali pasirodyti palyginti didelis skaičius, Vakarų žemumos gorila įtraukta į sąrašą kritiškai nykstanti .

Vakarų žemumos gorila zoologijos soduose

Vakarų žemumos gorila iš tikrųjų yra vienas iš dviejų gorilos porūšių, randamų Vakarų Afrikoje. Kiti Vakarų Gorilos porūšiai yra Kryžiaus upės gorila , kas yra reta. Iš visų gorilų porūšių Vakarų žemumos gorila yra labiausiai paplitusi gorilų porūšis, randama zoologijos soduose.

Atlantos zoologijos sodas yra viena seniausiai gyvenančių vyrų Vakarų žemumos gorila. Šis gorilos vardas yra Ozzie , ir jis gimė apie 1961 m., todėl 2020 m. jam buvo apie 59 metus. Ozzė Atlantos zoologijos sode susilaukė 12 gorilų ir nekenčia garsios muzikos, tačiau mėgsta apelsinus ir kopūstus.

Smithsonian nacionalinis zoologijos sodas turi šešias Vakarų žemumos gorilas. Jų vardai yra Bakara, Mandara, Calaya, Kibibi ir Kojo. Baraka yra sidabrinis ir didžiausias gorilos kariuomenės narys, sveriantis daugiau nei 400 svarų. Jis gimė zoologijos sode 1992 m. Balandžio mėn.

Mandara netrukus po jo gimimo išaugino Baraką kaip savo atžalą ir susilaukė šešių savo kūdikių. Kojo, vienas iš Mandaros palikuonių kartu su Kibibi, yra jaunas suaugęs vyras ir yra vienas žaismingiausių gorilų ten.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Vakarų žemumos gorilos DUK (dažniausiai užduodami klausimai)

Kodėl kyla pavojus Vakarų žemumos gorilai?

Vakarų žemumos gorilai kyla pavojus dėl ligų, brakonieriavimo, didelio kūdikių mirtingumo ir buveinių praradimo.

Kur gyvena Vakarų žemumos gorila?

Vakarų žemumos gorila gyvena pelkėse, žemumų miškuose ir Vakarų Afrikos atogrąžų miškuose.

Kiek Vakarų žemumos gorilų liko laukinėje gamtoje?

Kritiškai nykstančioje Vakarų žemumos Gorilos gamtoje liko apie 100 000 individų.

Kiek laiko gyvena Vakarų žemumos gorila?

Vidutinė Vakarų žemumos gorilos gyvenimo trukmė yra 50 metų. Tačiau 2020 m. Berlyno zoologijos sode esanti Vakarų žemumos gorilos moteris Fatou šventė savo 63-ąjį gimtadienį.

Kaip saugoma Vakarų žemumos gorila?

Vakarų žemumos gorila gali būti randama keliuose zoologijos soduose visame pasaulyje, iš JAV, Belfasto, Airijos, Berlyno, Vokietijos ir kt. Kongo Respublika 2012 m. Pabaigoje įsteigė nacionalinį parką, skirtą Vakarų žemumos Gorilos išsaugojimui. Jis apima 1765 mylių ir jame yra apie 15 000 gorilų, 950 šimpanzių ir 8000 dramblių.

Kodėl svarbu Vakarų žemumos goriloms?

Kaip ir kitų gorilų rūšių atveju, Vakarų žemumos gorila yra gyvybiškai svarbi atogrąžų miškams, nes jie platina sėklas savo kelyje. Medis kol kas gali išbarstyti tik savo sėklas, tačiau gorila sėklas neša toliau. Kiekvieną dieną gorila nuvažiuoja didelius atstumus, o jų virškinimo procesas yra ilgas, kai jie gali valgyti vaisius su sėkla vienoje vietoje, tada sėklą nusodinti į savo išmatas už 15 ar 20 mylių.

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Pasaulio laukinės gamtos fondas, kurį galite rasti čia: https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/gorillas
  9. Naujosios Anglijos primatų apsaugos tarnyba, galima rasti čia: https://www.neprimateconservancy.org/western-lowland-gorilla.html
  10. Sent Luiso zoologijos sodas, galima rasti čia: https://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/mammals/lemursmonkeysapes/westernlowlandgorilla#:~:text=Western%20lowland%20gorillas%20eat%20parts,a%20long%20lifespan%20is% 20 retas
  11. Smithsoniano nacionalinis zoologijos sodas ir gamtos apsaugos biologijos institutas, kurį galite rasti čia: https://nationalzoo.si.edu/animals/western-lowland-gorilla
  12. „National Geographic“, pasiekiama čia: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/w/western-lowland-gorilla/#close
  13. Zoologijos sodas. Belfasto zoologijos sodai, galima rasti čia: http://www.belfastzoo.co.uk/animals/western-lowland-gorilla.aspx

Įdomios Straipsniai