Pantera

Panteros mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
„Panthera“
Mokslinis vardas
„Panthera pardus“, „Panthera onca“

„Panther“ apsaugos būklė:

Netoli grasino

„Panther“ vieta:

Centrinė Amerika
Šiaurės Amerika
Pietų Amerika

„Panther“ įdomus faktas:

Labiau mėgsta medžioti naktį nei dieną!

Panteros faktai

Grobis
Elnias, Tapyras, Šernas
Jaunojo vardas
Cub
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
Labiau mėgsta medžioti naktį nei dieną!
Numatomas gyventojų skaičius
Nežinomas
Didžiausia grėsmė
Gyvenamosios vietos netekimas
Ryškiausias bruožas
Ryškios smaragdo žalios akys
Kiti vardai)
Juodoji pantera, juodasis leopardas, juodasis „Jaguar“
Nėštumo laikotarpis
90 - 105 dienos
Buveinė
Miškas, pelkė ir pievos
Plėšrūnai
Žmogus, Liūtas, Hiena
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Naktinis
Dažnas vardas
Pantera
Rūšių skaičius
31
Vieta
Azija, Afrika, Amerika
Šūkis
Labiau mėgsta medžioti naktį nei dieną!
Grupė
Žinduolis

Panteros fizinės charakteristikos

Spalva
  • Juoda
  • Tamsiai rudas
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
71 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
12 - 15 metų
Svoris
36 kg - 160 kg (79 svarai - 350 svarų)
Ilgis
1,1–1,9 m (43–75 colių)
Lytinės brandos amžius
3 - 4 metai
Atjunkymo amžius
3 mėnesiai

Panteros klasifikacija ir raida

Pantera (taip pat žinoma kaip Juodoji pantera) yra didelis Big Cat šeimos narys, kilęs iš Azijos, Afrikos ir Amerikos. „Panther“ nėra atskira rūšis, tačiau tai yra bendras pavadinimas, vartojamas žymėti bet kurį juodos spalvos kačių iš Didžiųjų kačių šeimos, ypač leopardų ir „Jaguars“. Pantera yra nepagaunamas ir galingas gyvūnas, gerai prisitaikęs prie įvairių buveinių visame pasaulyje ir yra žinomas kaip vienas stipriausių alpinistų iš visų kačių. Nors pantera techniškai nėra klasifikuojama kaip atskira rūšis, manoma, kad joms daugeliui gresia pavojus dėl mažėjančio tiek leopardų, tiek „Jaguar“ skaičiaus visame jų natūraliame diapazone.



Panteros anatomija ir išvaizda

Pantera paprastai būna nuo tamsiai rudos iki juodos spalvos ir kitaip identiška kačių rūšiai, kuriai ji priklauso. Vienintelė reali to išimtis yra Floridos pantera, rasta JAV pietryčių regione, kuri, kaip manoma, yra Cougar porūšis, gana retai būna tamsiai rudos spalvos ir dažniausiai pasižymi taškuota išvaizda. Skirtingai nuo leopardų ir „Jaguars“, „Panther“ neturi dėmių ant ilgo kūno ar uodegos, bet turi blizgantį tamsaus kailio kailį. Panteros turi mažas galvas su tvirtais žandikauliais ir smaragdo žalios spalvos akimis, o užpakalinės kojos paprastai būna ir didesnės, ir šiek tiek ilgesnės nei priekyje. Būdama „Big Cat“ šeimos narė, „Panther“ yra ne tik viena didžiausių kačių pasaulyje, bet ir sugeba riaumoti, ko nepajėgia padaryti šios grupės nepriklausantys kačių gyvūnai.



Panteros platinimas ir buveinė

Panteros natūraliai randamos trijuose pasaulio žemynuose, jų vieta priklauso nuo to, ar tai juodas leopardas, ar juodas „Jaguar“. Azijoje ir į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje yra 30 skirtingų „Leopard“ porūšių, o kadaise didelis natūralus „Jaguar“ diapazonas driekiasi visoje Centrinėje ir Pietų Amerikoje ir net į JAV. Pantera tapo nepaprastai pritaikomu gyvūnu, kuris yra daugelyje skirtingų buveinių. Nors jie dažniausiai sutinkami atogrąžų ir lapuočių miškuose, „Panther“ taip pat galima rasti gyvenant pelkėje ir pelkėje, kartu su žolynais ir dar priešiškesnėmis vietovėmis, tokiomis kaip dykumos ir kalnai. Kartu su daugeliu didžiausių pasaulyje kačių, pantera gamtoje retėja pirmiausia dėl buveinių praradimo miškų kirtimo pavidalu.

Panteros elgesys ir gyvenimo būdas

Pantera yra nepaprastai protingas ir judrus gyvūnas, kurį laukiniai žmonės labai retai mato, nes jie paprastai yra labai tylūs ir atsargūs gyvūnai. Jų tamsiai rudas kailis užmaskuoja Panterą į aplinkinį mišką ir daro juos beveik nematomus nakties tamsoje. „Pantera“ yra vienišas gyvūnas, gyvenantis naktiniu gyvenimo būdu, didelę dienos šviesos dalį praleidžiantis saugiai ilsėdamasis aukštai medžiuose. Kaip ir „Leopard“, ir „Jaguar“, „Panthers“ yra neįtikėtini alpinistai ir jie ne tik ilsisi medžiuose, bet ir gali nepastebimai stebėti budriai grobio. „Pantera“ yra nepaprastai galingas ir bebaimis gyvūnas, kurio daugelis bijo dėl to, kad jie taip pat yra labai agresyvūs. Pantera yra labai teritorinė, ypač vyrai, kurių namų diapazonas sutampa su daugeliu moterų ir jiems gresia kitas patinas.



Panteros reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Nors yra tik dvi skirtingos Didžiojo katino rūšys, kurios laikomos panteromis, leopardai ir jaguarai iš tikrųjų yra labai glaudžiai susiję, nepaisant to, kad gyvena atskirose pasaulio vietose. Juodieji leopardai ir „Jaguars“ dažnai būna toje pačioje vadoje kaip ir dėmėti jaunikliai, o patelė paprastai atsiveda nuo 2 iki 4 jauniklių po maždaug 3 mėnesių nėštumo laikotarpio (tai yra paprastas recesyvinis genas, kuris padaro jauniklį juodą ir nešiotą abu tėvai). Panteros jaunikliai gimsta akli ir neatidaro akių, kol jiems nėra beveik dviejų savaičių. Jie yra nepaprastai pažeidžiami plėšrūnų, ypač kai juos palieka motina, kuri privalo medžioti savo maistą. Sulaukę kelių mėnesių, panteros jaunikliai pradeda ją lydėti ieškodami grobio ir dažnai jos nepaliks, kol sulauks beveik 2 metų ir susikurs sau teritoriją.

„Panteros“ dieta ir grobis

Pantera yra mėsėdis gyvūnas ir vienas iš labiausiai bijomų ir galingų plėšrūnų visoje savo natūralioje aplinkoje. Medžiojant po nakties danga, tamsios panteros kailio dėka beveik neįmanoma pastebėti, kad jis gali judėti per džiungles visiškai nematytas. Nors didžioji dalis jų medžiojama ant žemės, yra žinoma, kad jie medžioja nuo medžių, o tai reiškia, kad jie gali paslėpti savo grobį iš viršaus. Tiksli „Panther“ mityba priklauso nuo to, kurioje pasaulio vietoje ji gyvena, nors vidutinio ir didelio dydžio žolėdžiai gyvūnai sudaro didžiąją daugelio didelių kačių raciono dalį. Gyvūnus, įskaitant elnius, karpius, laukinius šernus, tapirus ir antilopes, visus medžioja panteros, kartu su mažesnėmis rūšimis, pavyzdžiui, paukščiais ir triušiais, kai stinga didesnio grobio.

Panteros plėšrūnai ir grasinimai

„Jaguar“ yra didžiausias kačiukas Amerikoje, todėl Naujojo pasaulio panteros yra labiausiai dominuojančios plėšrūnės jų aplinkoje. Vis dėlto tuos, kurie randami Afrikoje ir Azijoje, kartais grobia kiti dideli mėsėdžiai, pavyzdžiui, liūtai ir hienos, tačiau dažniausiai grobuonis ir didžiausia grėsmė visoms panteroms yra žmonės. Žmonės ne tik medžiojo šiuos retus gyvūnus daugumoje natūralių paplitimo vietų, bet ir smarkiai prarado buveines, ypač miškų naikinimo būdu augančiose žmonių gyvenvietėse ir užimdami kelią žemės ūkiui. Didelių kačių populiacija mažėja visame pasaulyje, o kai jos stumiamos į vis mažesnes savo vietinių buveinių kišenes, Panteros tampa dar retesnės nei jau buvo.



Pantera Įdomūs faktai ir ypatybės

Nors techniškai tik juodaodžiai leopardai ir „Jaguars“ paprastai laikomi vieninteliais tikraisiais panteromis, šis terminas taip pat vartojamas apibūdinant daugybę kitų tamsiai dengtų kačių, kurias vietiniai gyventojai turi savo gimtosiose buveinėse, įskaitant pumas, tigrus, pumas, lūšis ir bobus. Manoma, kad Juodoji pantera yra viena iš protingiausių ir žiauriausių plėšrūnų Amerikoje, todėl panteros įvaizdis yra plačiai naudojamas kaip logotipas ar kaip sporto komandų talismanas. Kai kurie panteros iš tikrųjų sugeba plaukti, nors ir ne tie, kurie yra leopardai, nes žinoma, kad „Jaguars“ labai mėgsta vandenį. Šie asmenys ne tik mėgsta užlietus miškus, bet ir praleidžia daug laiko maudydamiesi, žaisdami ir medžiodami vėsinančiame vandenyje.

Panteros santykiai su žmonėmis

Per pastaruosius porą amžių žmonės didžiuosius pasaulio katinus medžiojo kaip trofėjus ir dėl savo kailio. Dėl to labai sumažėjo tiek leopardų, tiek „Jaguar“ gyventojų skaičius, o kai kurie jų istorinio diapazono rajonai iš tikrųjų visiškai išnyko. Panteros taip pat smarkiai pablogėjo buveinių plotais didžiojoje Azijos, Afrikos ir Amerikos dalyje, o tai reiškia, kad šie nepagaunami plėšrūnai dabar yra dar rečiau. Juos labai retai mato žmonės, kurie iš tikrųjų visada žino apie Panteros buvimą pagal žemėje paliktus pėdsakus ir įbrėžimus ant medžių. Jie iš tikrųjų yra tokie klastingi, kad Panteros dažnai vadinamos „miško vaiduokliais“.

„Panther“ apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Nors mokslas nelaiko pačios panteros rūšimi, tiek leopardai, tiek jaguarai tampa vis labiau pažeidžiami didelėje natūralaus paplitimo arealo dalyje ir IUCN yra įtraukti į nykstančių rūšių sąrašą. Tačiau dėl to, kad du individai, turintys geną, turi poruotis, kad gautų Juodąją panterą, ir to tikimybė mažėja prarandant buveines, daugelis laukinės gamtos ekspertų mano, kad šiems gyvūnams gresia pavojus visame pasaulyje.

Peržiūrėti visus 38 gyvūnai, prasidedantys P

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. „Panther“ informacija, kurią galite rasti čia: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. „Panther Facts“, galima rasti čia: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. Apie „Panthers“ galite rasti čia: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

Įdomios Straipsniai