Ūdra

Ūdros mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Mustelidae
Gentis
Liuteris
Mokslinis vardas
Liuteris Kanadensis

Ūdros apsaugos būklė:

Netoli grasinta

Ūdros vieta:

Afrika
Azija
Centrinė Amerika
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Okeanija
Pietų Amerika

Ūdros faktai

Pagrindinis grobis
Žuvys, krabai, varlės
Buveinė
Upių krantai, ežerai ir upeliai
Plėšrūnai
Paukščiai, Lapė, Vilkai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Žuvis
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Pasaulyje yra 13 skirtingų rūšių

Ūdros fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
7 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
15-25 metai
Svoris
5-15 kg (10-30 svarų)

'Milžiniškos ūdros yra žinomos plepės'




Kaip ir daugeliui žmonių, yra ir milžiniškų ūdrų, kurios laikomos savo rūšies plepiais. Nors jie negali formuoti žodžių, jie turi žodyną, kurį sudaro 22 atpažįstami garsai. Kiekvienas triukšmas naudojamas skirtingoms situacijoms spręsti. Taip milžiniškos ūdros efektyviai bendrauja tarpusavyje.



5 ūdros faktai

  • Storas ūdros kailis padeda jiems plaukti vandenyje
  • Ūdrai dažnai naudoja uolienas atviram maistui suskaldyti
  • Ūdros patinas įkando patelę, kai jos veisiasi
  • Valgydami ir ilsėdamiesi ūdros dažnai susikibę už rankų

Ūdrų mokslinis pavadinimas

Ūdrų taksonomija juos priskiria L Canadensis rūšims. Mokslinis ūdros pavadinimas yra Carnivora, o ūdra yra jo bendras vardas. Jis priklauso žebenkščių šeimai, o jo porūšis yra Lutrinae. Klasifikacija, kuriai jis priklauso, yra Žinduoliai.

Iš viso yra 13 skirtingų ūdrų rūšių. Nors milžinas yra didžiausias, jo poliarinė priešingybė yra mažų nagų. Dvi iš ūdrų rūšių yra vandens gyvūnai, vadinami jūros ūdra ir jūrų ūdra. Kitos 11 rūšių yra upių ūdros.

Pirmą kartą ūdros buvo vadinamos 1913 m. Jie buvo įtraukti į laukinių gyvūnų, kuriuos galima rasti Kalifornijoje, sąrašą. Praėjus daugiau nei šimtmečiui, ūdros buvo vadinamos sausumos, o ne upių ūdromis.

Ūdrų išvaizda ir elgesys

Ūdros yra žinomos kaip lieknos ir trumpos. Jie turi raumeningą kaklą ir trumpas kojas. Jų ilgos plokščios uodegos ir keturios pintinės pėdos padeda plaukti greičiau. Jie turi trumpas nosis ir ausis, o kailis yra rudas, minkštas ir storas. Jų išorinis kailis skiriasi rudos spalvos atspalviu, o kailis po juo yra šviesesnis. Turėdami du kailio sluoksnius, jie būna šilti ir sausi. Kiekviename savo kūno kvadratiniame colyje jie gali turėti net milijoną plaukų.

Mažiausias šio gyvūno svoris yra šeši svarai (arba aštuonis kartus daugiau nei vidutinė sriubos skardinė), o kaip didžiausia veislė, jūros ūdros sveria 99 svarus (arba 10 kartų daugiau nei vidutinė katė). Tipinė ūdra yra tarp dviejų ir šešių pėdų ilgio. Palyginimui, pilno dydžio lova yra 10 pėdų ilgio.

Ramiojo vandenyno pietuose galima rasti mažiausių pasaulyje ūdrų - Chungungos. Didžiausias iki šiol pasaulyje ūdras rastas Meino vandens telkinyje „Big Fish“. Nors daugumos ūdrų vidutinis dydis yra 40 colių (arba pusė Michaelo Jordano ūgio), šis ilgis buvo 76 cm, todėl jis buvo maždaug toks pat aukštas kaip Michaelas Jordanas.

Ūdros mėgaujasi buvimu kartu. Jie gyvena kaip šeimos, susidedančios iš motinos ir jos atžalų. Kai jie nevalgo ir nemiega, juos galima pamatyti žaidžiančius ir dažnai pasirinkdami upės krantą, kad pavirstų savo slankiąja lenta.

Ūdrų grupės, esančios vandenyje, vadinamos plaustu. Kai jie yra grupėje, bet nėra vandens, jie gali būti vadinami krantine, trankymu ar nameliu. Suaugę ūdros gali tapti gynybiniai, jei jaučia, kad jų atžaloms gresia pavojus.



Ūdra sėdi ant uolos

Ūdros buveinė

Pasaulyje yra daugybė vietų, kuriose gyvena ūdros. Jie mėgsta drėgną buveinę ir dažnai apsigyvena pakrantėse, ežeruose, vandenynuose ir gėlavandenėse upėse. Dauguma nusprendžia gyventi balose, kurias stato bebrai ir kiti panašūs gyvūnai. Šios duobės yra po žeme ir apima įvairias vidines kameras, kurios jas išlaiko.

Kalbant apie jūros ūdras, vanduo yra jų mėgstamiausia buveinė sausumoje. Jie apsigyvena centrinėje Kalifornijos pakrantėje, taip pat Aliaskoje ir Rusijos Ramiojo vandenyno pakrantėse. Ūdros dažnai trauksis į milžiniškus rudadumblių miškus atokiau nuo kranto.

Ūdros dieta

Kaip mėsėdžiai ūdros valgo dietą iš mėsos. Skirtingi ūdrų tipai turi skirtingas dietas. Jūrų gyvūnai yra tinkamiausias jūros ūdrų pasirinkimas. Tai reiškia, kad jie valgo sraiges, midijas ir krabus, taip pat kitų rūšių jūrų gyvūnus. Jūrų ūdra suės apie 25% jų svorio. jūrų gyvūnų per dieną. Upių ūdros turi skirtingą mitybą. Jie teikia pirmenybę paukščiams ir mažiems žinduoliams. Jų mityba dažniausiai susideda iš žuvų, varlių, vėžių ir krabų

Plėšrūnai ir grėsmės

Didžiausia ūdrų grėsmė yra žmonėms, nes jų medžioklė yra įprasta veikla. Taip įprasta, kad dėl to tam tikros rūšys buvo labai nualintos. Žmonės jau seniai medžioja šiuos gyvūnus. Kai jie pradėjo, buvo naudojami namų ginklai ir strėlės. Populiarėjant jų žudymui, medžiotojai pradėjo gaudyti spąstus ir šaudyti į juos įkritusias ūdras. Šiais laikais dauguma žmonių spąstus naudoja tik gaudydami ūdras.

Komerciniai žvejai ilgą laiką medžiojo šį gyvūną. Priežastis ta, kad natūrali ūdros mityba reiškia, kad žvejai gali sugauti mažiau jūrų gyvūnų. Kai kurie žvejai juos gaudo be prasmės, nes ūdros patenka į jų žvejybos tinklą.

Grėsmė yra ir sausumos bei vandens plėšrūnai. Kojotai kelia jiems pavojų ir taip daro ereliai . Kai kuriose pasaulio dalyse vandens liūtai yra grėsmė ūdroms. Kita didelė grėsmė yra banginiai žudikai ir rykliai. Teritorijose, kuriose yra pelkės, kyla dar viena grėsmė krokodilai ir aligatoriai . Tie, kurie gyvena laukinėje gamtoje, dažnai yra medžiojami bobcats .

Dėl daugybės ūdrų plėšrūnų yra keletas rūšių, kurioms gresia išnykimas. Taip yra dėl buveinių praradimo, o oro / vandens tarša jiems daro neigiamą poveikį. IUCN Raudonajame sąraše yra gyvūnų, kuriems gresia pavojus, ūdros.

Azijoje egzistuoja ūdrų egzistavimas dėl neteisėtos jų prekybos. Vienintelės ūdrų rūšys, kurioms negresia pavojus, yra tos, kurios gyvena Šiaurės Amerikos vandenyse.



Reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kai ūdra yra nuo dviejų iki trejų metų, ji yra pakankamai sena, kad galėtų daugintis. Skirtinguose pasaulio regionuose esantys poruojasi dėl skirtingų priežasčių. Idealiomis sąlygomis jie gali daugintis per savo reprodukcijos sezoną. Tos sąlygos yra maisto gausa ir patogi vieta daugintis.

Šiaurės Amerikos ūdros poruojasi nuo vėlyvos žiemos iki pavasario sezono pradžios. Ne visos ūdros veisiasi vienodai. Kai kurių veislių kūdikiai užtrunka ilgiau nei kiti. Kai kiaušinis apvaisinamas nėščioje ūdroje, atsitinka kažkas, vadinamas uždelstu implantavimu. Tai reiškia, kad kiaušinis neprisitvirtins prie motinos įsčių, kol ūdrai nebus tinkama aplinka gimdyti. Tai yra ūdros, kurios nėščios 63–65 dienas prieš gimdymą.

Kai vyras bus pasirengęs daugintis, jis ieškos moters draugės. Patinai ir moterys paprastai neauga kartu. Vienintelė išimtis yra ta, kad būdamas kūdikis vyras liks su mama.

Kai kuriais atvejais moterys vėl galės daugintis iškart po gimdymo. Vis dėlto tai nėra įprasta praktika. Patelės mieliau slaugys savo kūdikius iki pilnametystės, kol turės daugiau. Jei motina praranda vieną iš savo kūdikių, ji gali nenorėti laukti, kol vėl padaugės. Ji gali pasirinkti tai padaryti iš karto. Vienintelė išimtis yra tai, jei ūdros motina gyvena aplinkoje, kurioje nėra streso.

Poravimosi metu patinai eina ten, kur žino, kad bus patelės. Vyras negali poruotis su patele, kol ji nepatvirtina tai daryti. Kartais patinas randa kitą moterį, jei jaučia, kad viena nepatvirtins.

Jei ūdros patelė nori poruotis su konkrečiu patinu, ji vartysis ir žais su jais. Žaidžiant kartu, išsiskiria reprodukcijai reikalingas moteriškas hormonas. Kartais patinas įkando savo moteriai draugei nosį, jei nori su ja daugintis.

Ši veikla vykdoma sausoje žemėje, tačiau ūdros poruojasi vandenyje. Kai kūdikiai pastojo, ūdra motina buvo nėščia skirtingą laiką, atsižvelgiant į jos rūšį. Trumpiausias nėštumas yra 60 dienų, o ilgiausias - devyni mėnesiai.

Jiems gimus, mama pagimdys nuo vieno iki šešių jauniklių. Jei jie gimsta vandenyje, jis vyksta ant rudadumblių. Kūdikiai taip pat gali gimti ūdros denyje. Kol nauji šuniukai nesulaukia mėnesio, jie nemato. Jie viskuo priklauso nuo mamos. Šuniukas nepaliks savo duobės, kol negalės pamatyti. Įgiję gebėjimą matyti, motina mokys juos plaukti vandenyje.

Tam tikri ūdrų kūdikiai gimsta augant dantims ir visu kailiu. Gimus jų vidutinis svoris yra penkios uncijos, maždaug toks pats kaip beisbolas.

Būdami keturių mėnesių, jaunikliai gali pradėti valgyti kietą maistą. Tai yra tada, kai jie pradeda mokytis medžioti. Šuniukai yra tokie trapūs, kad 32% jų neišgyvens iki pirmojo gimtadienio. Net suaugusios ūdros moterys ne visada išgyvena pakankamai ilgai, kad galėtų poruotis.

Laikomas nelaisvėje ūdra gali sulaukti 15–20 metų amžiaus. Gamtoje gyvenančių žmonių gyvenimo trukmė yra daug mažesnė. Tų, kurie gyvena vandenyje, vidutinė gyvenimo trukmė yra nuo aštuonerių iki devynerių metų.

Kūdikių ūdros, be šuniukų, dar vadinamos vytelėmis ir rinkiniais.

Ūdros populiacija

Ūkių, kuriuose gyvena vanduo, gyventojų skaičius sumažėjo. Per pastaruosius 45 metus gyventojų skaičius sumažėjo mažiau nei perpus. Tačiau gyventojų skaičius per pastaruosius du dešimtmečius išaugo Pietų Dakotoje. 1998–2000 m. Į Didįjį Sioux buvo įdėta 34 ūdros. Paskutinį kartą skaičiuojant 2006 m. Pietų Dakotoje buvo 100 gyventojų.

Peržiūrėti visus 10 gyvūnai, prasidedantys O

Įdomios Straipsniai