Šeškas

Šeško mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Mustelidae
Gentis
Mustela
Mokslinis vardas
Mustela Putorius Furo

Šeško apsaugos būklė:

Netoli grasino

Šeško vieta:

Europa

Šeško faktai

Pagrindinis grobis
Pelės, triušis, Gophersas
Skiriamasis bruožas
Ilgas plonas kūnas ir didelės akys
Buveinė
Miškas ir pievos
Plėšrūnai
Pelėdos, lapės, barsukai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
4
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Pelės
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Manoma, kad tai polecat porūšis!

Šeško fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
15 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
7 - 10 metų
Svoris
0,7 kg - 2 kg (1,5 svarai - 4 svarai)
Ilgis
40 cm - 50 cm (18 colių - 21 colio)

Šeškas yra naminis gyvūnas, kuris, kaip manoma, yra gimtoji Europoje. Manoma, kad šeškas yra polecat porūšis, o šeškas turi tokios pat ilgos formos kūną, kaip ir katė ir weasel.



Manoma, kad šeškas buvo prijaukintas maždaug prieš 2500 metų, tai yra maždaug tuo pačiu metu, kai daugelis gyvūnų, tokių kaip asilas ir ožka, buvo naudojami buityje. Šeškas naudojamas ūkininkams padėti sumedžioti triušius, o šeškas tai daro nuskaitydamas triušių duobes, o šeškas naudoja savo neįtikėtinos formos lankstų kūną savo naudai, nes šeškas dažnai yra mažas nei daugybė triušių. Įsibrovęs šeškas triušį išgąsdina iš duobės ir naudojasi vienu iš daugybės iškasimų, kad pabėgtų nuo šeško įsibrovėlio.



Šiandien šeškas tampa vis populiaresniu augintiniu visame pasaulyje dėl mažo šeško dydžio ir tylaus temperamento. Daugelyje šalių yra įstatymai dėl šeškų apribojimų, kurie bando užkirsti kelią šeškui tapti kenkėju, nes šeškai gali būti gana žalingi, jei jie išleidžiami į gamtą, ypač jei šeškas nėra tos šalies gimtoji.

Dauguma šeškų kasdien miegodami praleidžia vidutiniškai 18 valandų, ir buvo pastebėta, kad šeškai vienu metu miega maždaug šešias valandas prieš pabudę žaisti ir valgyti, o šeškas kitą miego skyrių paprastai grąžins maždaug po valandos. Taip pat pastebėta, kad šeškai yra aktyviausi sutemus ir auštant, kai nėra visiškai šviesu ar tamsu.



Šeškai garsėja tuo, kad žaidžia savo slėpynių versiją, o tai ypač pastebima šeškams, kurie laikomi naminiais gyvūnais. Nors nėra tiksliai žinoma, ką paslėps šeškas, savininkai pranešė radę slaptų daiktų nuo žaislų iki nuotolinio valdymo pultų ir raktų, net maišelių su svogūnais ir picos gabalėlių.

Šeškai yra maži mėsėdžiai žinduoliai, todėl naminių šeškų dieta daugiausia turėtų būti mėsa. Gamtoje šeškai daugiausia medžioja peles ir mažus triušius, o kartais šeškui pasiseks maitinti mažą paukštį.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys F

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai