Mėlynasis banginis

Mėlynųjų banginių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Cetacea
Šeima
Balaenopteridae
Gentis
Balaenoptera
Mokslinis vardas
Balsenoptera musculus

Mėlynųjų banginių apsaugos būklė:

Nyksta

Mėlynojo banginio vieta:

Vandenynas

Mėlynojo banginio įdomus faktas:

Didžiausias gyvūnas Žemėje!

Mėlynojo banginio faktai

Grobis
Kriliai, vėžiagyviai, mažos žuvys
Jaunojo vardas
Blauzdos
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
Didžiausias gyvūnas Žemėje!
Numatomas gyventojų skaičius
Mažiau nei 20 000
Didžiausia grėsmė
Klimato kaita
Ryškiausias bruožas
Klostės ant kaklo ir dvi skylės
Kiti vardai)
Šiaurinė, Pietų, Pigmija
Nėštumo laikotarpis
11 -12 mėn
Buveinė
Poliariniai ir subtropiniai vandenys
Plėšrūnai
Žmonės, banginių žudikų ankštys
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Dieninis
Dažnas vardas
Mėlynasis banginis
Rūšių skaičius
3
Vieta
Vandenynai visame pasaulyje
Šūkis
Didžiausias gyvūnas Žemėje
Grupė
Žinduolis

Mėlynojo banginio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Mėlyna
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Lygus
Didžiausias greitis
13 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
30 - 45 metai
Svoris
100 tonų - 160 tonų (220 000 svarų - 352 000 svarų)
Ilgis
25–30 m (82,5–100 pėdų)
Lytinės brandos amžius
10–15 metų
Atjunkymo amžius
8 mėn

Mėlynųjų banginių klasifikacija ir raida

Mėlynasis banginis yra didžiulė banginių rūšis, randama subtropiniuose ir poliariniuose vandenyse visame pasaulyje. Kai kurie asmenys užauga daugiau nei 100 pėdų ilgio, mėlynasis banginis yra ne tik didžiausia gyvūnų rūšis pasaulyje, bet ir manoma, kad tai gali būti didžiausias padaras, koks tik yra buvęs. Yra trys pripažintos mėlynojo banginio porūšiai: šiaurinis mėlynasis banginis, pietinis mėlynasis banginis ir pigmėjaus mėlynasis banginis, kurių, nepaisant pavadinimo, vidutinis ilgis vis dar siekia 24 metrus. Nors jų milžiniškas dydis ir lėtai bręstantis pobūdis reiškė, kad pasaulio mėlynųjų banginių populiacijos niekada nebuvo labai daug, jų skaičius smarkiai sumažėjo dėl to, kad per pastaruosius 100 metų juos medžiojo žmonės. Mėlynieji banginiai dabar yra teisiškai saugomi ir, nepaisant to, kad vienas nebuvo sąmoningai sugautas nuo aštuntojo dešimtmečio, jų skaičius ir toliau mažėja natūralioje paplitimo vietoje.



Mėlynojo banginio anatomija ir išvaizda

Mėlynasis banginis turi nepaprastai ilgą kūną, kuris yra plonas ir siauras, o tai reiškia, kad jie sugeba lengvai perpjauti vandenį. Jų beplaukė oda yra lygi ir pilkai mėlyna spalva, jos apačia yra šviesesnė, o gerklėse - raukšlių serija, leidžianti mėlynojo banginio pašaro metu išsiplėsti iki daugiau nei keturis kartus daugiau nei įprasta. Didžioji mėlynojo banginio uodega yra tiesi ir gale suskaidoma į du guminius žvynelius ir padeda varyti jų masyvius kūnus per vandenį. Mėlynieji banginiai priklauso „Baleen Whales“ grupei, o tai reiškia, kad užuot turėję dantis, yra iki 395 kietų ir į šerius panašių balinių plokščių, kurios kabo nuo viršutinio žandikaulio ir yra naudojamos maistui filtruoti iš vandens. Kaip ir jų giminaičiai, mėlynieji banginiai taip pat turi dvi skylutes ant didelių galvų, kurie naudojami išpūsti orą ir jūros vandenį iš plaučių, kai mėlynasis banginis kvėpuoja.



Mėlynųjų banginių paplitimas ir buveinė

Mėlynieji banginiai randami tiek poliariniuose, tiek tropiniuose vandenyse visame pasaulyje, migruodami tarp jų abiem skirtingu metų laiku. Vasaros mėnesiais mėlynieji banginiai randami šaltame Arkties ir Antarkties vandenyse (priklausomai nuo porūšio), kur jie maitinasi gausiu maisto kiekiu, kol žiemai eidami link šiltesnių, mažiau turtingų vandenų. veislė. Nors trys mėlynųjų banginių porūšiai šiek tiek skiriasi dydžiu ir spalva, pagrindinis skirtumas tarp jų yra tas, kur jie gyvena su Šiaurės mėlynaisiais banginiais ir Pietų mėlynaisiais banginiais, kurie niekada nesusitinka. Šiauriniai mėlynieji banginiai dažniausiai gyvena turtinguose, didžiuliuose Šiaurės Atlanto ir Ramiojo vandenyno šiauriniuose vandenyse, kur pietiniai pusrutulyje yra mėlynieji banginiai kitoje pusiaujo pusėje. Nors pigūs mėlynieji banginiai taip pat yra pietuose, jie dažniausiai renkasi Indijos vandenyno pietus kartu su Ramiojo vandenyno pietais.

Mėlynųjų banginių elgesys ir gyvenimo būdas

Išskyrus pateles su jaunikliais, mėlynieji banginiai yra vieniši gyvūnai, kurie, kaip žinoma, retkarčiais susirenka į palaidas grupes pašarų. Šie milžiniški gyvūnai naudoja įvairius garsus (žinomus kaip dainos), įskaitant dūzgimus, girgždesius ir ūžesius, kad galėtų bendrauti vieni su kitais, ypač žiemos metu. Siekdami užtikrinti, kad jų balsai būtų girdimi, mėlynųjų banginių skleidžiami garsai yra nepaprastai garsūs ir užfiksuoti didesniu nei 180 decibelų garsu, yra žinomi garsiausi bet kurios planetos tvarinio garsai. Mėlynasis banginis turi labai mažus pelekus ir rykštes, todėl remiasi milžiniška uodega, kad padėtų arti per vandenyną. Mėlynieji banginiai taip pat naudoja uodegą giliai nardydami, nes iškeldami jį virš vandens paviršiaus jie sugeba gauti pakankamai jėgų, kad stačiai nuskristų iki 200 metrų į jūrą.



Mėlynųjų banginių dauginimasis ir gyvavimo ciklai

Mėlynieji banginiai veisiasi šiltuose, atogrąžų vandenyse žiemą ar ankstyvą pavasarį, kai po beveik metus trukusio nėštumo laikotarpio mėlynojo banginio patelė kitais metais grįžusi į regioną pagimdo vieną veršelį. Praleidę visą vasarą šaltame, turtingame vandenyje prie ašigalių, mėlynųjų banginių patelės beveik nieko nevalgo, kol slaugo savo jauniklius. Naujagimiai mėlynieji banginiai jau yra septynių metrų ilgio, sveria apie 2,5 tonos ir lieka šalia motinos bent pirmuosius metus. Prieš atjunkant iki aštuonių mėnesių, žinoma, kad mėlynojo banginio veršeliai kasdien sunaudoja iki 90 kg pieno. Mėlynieji banginiai gali pradėti daugintis būdami 10–15 metų, o moterys gimdo kas dvejus ar trejus metus. Mėlynieji banginiai gali gyventi iki 40 metų.

Mėlynųjų banginių dieta ir grobis

Mėlynasis banginis yra mėsėdis gyvūnas, kuris, nepaisant to, kad neturi tinkamų dantų, išgyvena laikydamasis dietos, kurią daugiausia sudaro kriliai ir maži vėžiagyviai, taip pat kartais pasitaikančios mažos žuvys. Mėlynieji banginiai maitinasi plaukdami link grobio seklumos ir dėl kaklo klostės, leidžiančios išsiplėsti gerklei, paimti didžiulį gurkšnį vandens į apatinio žandikaulio sukurtą maišelį ir užmerkti burną. Tada vanduo išstumiamas, tačiau tūkstančiai mažyčių būtybių sulaiko puikios balinės plokštelės, kurios vėliau praryjamos. Vasaros mėnesiais mėlynieji banginiai sugeba sunaudoti iki šešių tonų grobio, kurį praleidžia šaltame, turtingame vandenyje aplink ašigalius. Nors žinoma, kad mėlynieji banginiai vasarą suvalgo milžinišką kiekį, žiemai migruodami į šiltus vandenis veistis, jie beveik nieko nevalgo.

Mėlynųjų banginių plėšrūnai ir grėsmės

Dėl didžiulio suaugusio mėlynojo banginio dydžio jie neturi natūralių plėšrūnų vandenyne, o didžiausia grėsmė jiems yra. Jaunieji mėlynojo banginio veršeliai yra labiau pažeidžiami, ypač kai jie palieka saugesnius, šiltesnius darželio vandenis ir pradeda keliauti per pavojingesnes jūras. Mėlynųjų banginių veršelius užmuša banginių žudikų ankštys, kurios gali panaudoti savo intelektą ir komandos darbą, kad pagautų ir užmuštų tokį didelį gyvūną. Tačiau kai 1800 m. Prasidėjo mėlynųjų banginių medžioklė išradus techniškesnį harpūną, prasidėjo didžiausia mėlynųjų banginių bėda. Taikant vis geresnes technologijas, 1900-aisiais padėtis paaštrėjo ir sužlugdė pasaulio mėlynųjų banginių populiaciją - žmonės medžiojo juos dėl savo mėsos ir taukų, kol tarptautinis draudimas pagaliau suteikė jiems tam tikrą apsaugą 1960-aisiais.



Mėlynasis banginis Įdomūs faktai ir ypatybės

Mėlynasis banginis yra didžiausias gyvūnas planetoje, o tai reiškia, kad daugybė organų yra daug, daug didesni nei tie, kurie randami kituose gyvūnuose. Akivaizdu, kad tik vienas suaugusio mėlynojo banginio įkvėpimas duos pakankamai oro užpildyti beveik 2000 balionų! Be to, mėlynojo banginio širdis yra tokia didelė, kad yra maždaug tokio pat dydžio kaip mažas automobilis, o jų pagrindinės arterijos yra pakankamai didelės, kad žmogus galėtų patogiai plaukti! Būdami žinduoliai, mėlynieji banginiai turi išlįsti į paviršių, kad įkvėptų oro, bet taip pat turi jį išstumti ir tai padaryti išpūsdami visą šiltą, drėgną orą, gleives ir jūros vandenį iš plaučių per dvi išpūstas angas. oras. Mėlynieji banginiai tai daro tokia jėga, kad ši kolona gali iššauti net devynis metrus į dangų.

Mėlynojo banginio santykiai su žmonėmis

Istoriškai žmonės nebūtų galėję sumedžioti mėlynųjų banginių, nes paprasčiausiai neturėjo jokių galimybių to valgyti, valgydami mėsą ir naudodami riebią purvą gamindami aliejų iš tų asmenų, kurie arba išplaukė į paplūdimį, arba buvo išplauti į krantą. Turint geresnes valtis ir medžioklės įrankius, mėlynieji banginiai buvo pradėti gaudyti 1868 m. Šiaurės Atlante ir paplito visame pasaulyje, bet ne amžių sandūroje. 1966 m. Mėlynieji banginiai buvo apsaugoti nuo medžioklės po to, kai visame pasaulyje smarkiai sumažėjo gyventojų skaičius ir nuo 1978 m. Prie Ispanijos krantų nebuvo sąmoningai sugauto mėlynojo banginio. Šiandien žmonės labai žavisi šiais švelniais milžinais, o banginių stebėjimo kelionės yra populiarios visame pasaulyje.

Mėlynųjų banginių apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien IUCN įtraukia mėlynąjį banginį kaip gyvūną, kuris yra nykstantis savo vandenyno aplinkoje, o visame pasaulyje palikti mažiau nei 20 000 individų. Manoma, kad prieš šimtą metų mėlynųjų banginių populiacija buvo žymiai didesnė - apytiksliai 200 000, tačiau skaičius buvo išnaikintas dėl medžioklės. Manoma, kad šiandien melsvųjų banginių populiacijos nesukelia didelių grėsmių dėl globalinio atšilimo padarinių, kurie tirpdo ledo sluoksnius ties ašigaliais, kurie, manoma, kelia didžiausią nerimą. Nors jie nebemedžiojami (ir manoma, kad kai kuriose vietovėse populiacijos iš tikrųjų didėja), mėlyniesiems banginiams gresia avarijos su laivais.

Peržiūrėti visus 74 gyvūnai, prasidedantys raide B

Kaip pasakyti mėlynąjį banginį ...
BulgarųMėlynasis banginis
KatalonųMėlynasis banginis
ČekųMėlynasis banginis
DanųMėlynasis banginis
Vokiečių kalbaBlauwal
AnglųMėlynasis banginis
Esperanto kMėlynasis banginis
IspanųBalaenoptera musculus
EstųMėlynasis banginis
SuomiųMėlynasis banginis
Prancūzų kalbaMėlynasis banginis
GalisųMėlyna balea
Hebrajų kalbaMėlynasis banginis
KroatųMėlynasis banginis
VengrųMėlynasis banginis
IndoneziečiųMėlynasis banginis
ItalųBalaenoptera musculus
JaponųMėlynasis banginis
AnglųMėlyni vynai
OlandųMėlynasis banginis
AnglųMėlynasis banginis
lenkasMėlynasis banginis
PortugalųMėlynasis banginis
AnglųMėlynasis banginis
SlovėnųSinji rinkinys
ŠvedųMėlynasis banginis
TurkųDangaus banginis
VietnamiečiųMėlynasis banginis
KinųMėlynasis banginis
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Mėlynojo banginio faktai, galima rasti čia: http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Bluewhale.shtml
  9. Informacija apie mėlynąjį banginį, prieinama čia: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2477/0

Įdomios Straipsniai